Nasazení týmů do turnaje

29.08.2012 22:20

Aby se přední týmy nestřetly hned na začátku turnaje, rozmístění týmů do "pavouka" se řídí určitým klíčem. V předchozím článku se dočtete, jak zjistíme počet týmů, které budou hrát Předkolo a které rovnou postoupí dál. Tyto počty využijeme i nyní.

Vezmeme počet týmů, které jdou rovnou do Prvního kola, říkejme mu x. Následně, po ukončení registrací a zjištění tohoto čísla, budou všichni velitelé požádáni, aby sestavili seznam x nejsilnějších přihlášených týmů z jejich pohledu. Po sestavení statistiky z odpovědí zjistím, které týmy jsou takto považovány za nejsilnější, a toto x nejsilnějších týmů vynechá Předkolo.

Začal jsem tou optimističtější variantou, kdy přímo postupujících je méně, než těch, kteří musí bojovat hned od začátku. Toto je platné pro počet přihlášených 22 a vyšší. Pokud počet přihlášených nedosáhne této hodnoty, uděláme drobnou změnu a bude se hlasovat o nejslabší týmy a ty pak půjdou do Předkola.

 

Logika tohoto systému je následující. Nejsilnější týmy Předkolo hrát nemusí, protože by s vysokou pravděpodobností postoupily a navíc by sebraly jakoukoliv naději slabším týmům. Takže je to výhoda pro obě strany. Podobný systém se využívá například u českého fotbalového poháru, kdy ligové týmy začínají v pokročilejší fázi, než týmy z nižších soutěží.